El vi en llauna arriba a Catalunya de la mà de Glass Canned Wines

Entrevista publicada a Nació Digital, Cupatges.cat

El vi en llauna comença a marcar tendència als Estats Units. Tot i només tenir un 0,2% del mercat -dades del 2019-, els creixements són molt grans els últims anys. Aluvinum Wines, una empresa penedesenca, començarà a comercialitzar, a partir del mes de març, una gamma de 2 vins i dos escumosos enllaunats. Un projecte innovador en l’embalatge que podria marcar tendència també a Catalunya.

Joan Anton Romero, creador d’Aluvinum Wines i la seva marca Glass Canned Wines, és de Sant Sadurní i porta el món del vi a l’ADN. Quan va acabar els estudis va posar-se a treballar en temes de marketing per finalment acabar, on sempre havia volgut ser, al sector del vi. El 2018, estudiant a Santa Clara – Estats Units – va visitar un celler i va veure una taula amb tres americans bevent amb llauna. “A l’apropar-me vaig veure que a la llauna posava “Chardonnay” i vaig quedar totalment al·lucinat”. El Joan Anton m’explica que les tendències sempre tenen el mateix recorregut, “passen de costa est a oest dels Estats Units, i després arriben a Europa. Als Estats Units, del 2017 al 2018 va haver-hi un creixement del 49% i del 2018 al 2019 un 163%. I així i tot només és un 0,2% del volum del mercat”.

Sergi Cortés: Del vi enllaunat fa anys que se’n parla…

Joan Anton Romero: Sí. A Catalunya hi ha algunes empreses que ja ho fan. Molt poques però, i totes amigues nostres. La veritat és que som conscients de la disrupció que comporta consumir vins amb llauna com a embalatge. De fet sabem que estem intentant crear una tendència, però estem segurs que el consum de vi enllaunat serà un dels creixements més trencadors els pròxims anys. De totes maneres no venim a substituir l’ampolla, ni de bon tros, venim a proposar una nova manera de consumir vi. En el fons és una manera més de promocionar-lo, i això és bo pel sector. Hem d’entendre llauna com un embalatge, només això, jo sóc sommelier i m’encanta obrir ampolles. Tampoc estem en contra de la copa, creiem que és el recipient perfecte per prendre qualsevol vi.

Jo, com a consumidor, tendeixo a pensar que un vi possiblement perd propietats organolèptiques dins una llauna…

No, de cap manera. Les aromes i els sabors no canvien. Hem fet molts estudis al laboratori i tastos a cegues i ningú és capaç de saber si el vi que hi ha a la copa prové d’una ampolla o de la nostra llauna.

A quin públic van aquests vins? A priori podríem pensar que va destinat a un públic més jove?

No. Evidentment als joves els hi posem més fàcil; concerts, pícnics, festes, muntanya, “xiringuitos” a la platja… La llauna facilita molt el transport i, per tant, el consum. Però també anem al públic de 35 a 55 anys, perquè pots tenir 2 llaunes al calaix de la verdura, una de vi blanc i una de vi negre, per obrir-les amb la teva dona a l’arribar a casa de treballar. Tu prefereixes vi blanc, i la teva dona negre. Problema resolt. Amb ampolles això no ho pots fer. Però no només això, hi ha gent gran que li costa transportar ampolles perquè pesen, o obrir-les amb un tirabuixó. Tot això ho resol la llauna. Per tant entenem que el públic és molt transversal.

El “Bag in Box” també permet no haver d’obrir ampolles…

Sí, però des del meu punt de vista té dos “problemes”; ocupa massa espai a la nevera i té una imatge massa industrial. I, repeteixo, jo beuré un chardonnay i la meva dona una garnatxa negra perquè ella és més de vins negres.

Sí, però pot ser que el consumidor no accepti un envàs, que tot i ser innovador pel vi, no deixa de ser una llauna…

La llauna de cervesa -quina llàstima ser un país tan cerveser- conviu amb l’ampolla de vidre, sigui quinto, mitjana o de litre. Perquè nosaltres no? El vi té molts moments de consum, l’ampolla i la llauna poden conviure perfectament i ser complementaris. És més, aspirem a crear tendència i apropar gent al consum del vi. Gent que acabarà consumint llaunes, però també ampolles.

Cavas Hill, el 2008, va treure al mercat una gamma de vi en llauna…

Correcte. Van fer 300.000 llaunes de blanc i negre. Quan Ruiz Mateos va adquirir l’empresa es va acabar el projecte. Les 300.000 llaunes, però, van volar. Nosaltres no volem parlar de xifres tot i que tenim diferents escenaris preparats. Esperem que la gent ho vagi assimilant a poc a poc i tenim molts mercats exteriors on també podem vendre.

Parla’m del vi que “enllauneu”…

D’entrada, enllaunem vins de proximitat i sempre de qualitat, perquè l’experiència d’usuari ha de ser bona. El consumidor ha d’obrir la llauna i que a dins hi hagi un bon vi. Parlem d’una gamma inicial de vins joves; un blanc de chardonnay, xarel·lo i muscat. El xarel·lo ens dóna el cos, el chardonnay ens l’arrodoneix en boca i el muscat aporta el punt aromàtic. Vins senzills, però de qualitat. També fem un rosat de merlot i ull de llebre i un cabernet amb merlot i ull de llebre.

També tenim un blanc i un rosat, gasificats. Són escumosos pels que ens agraden les bombolles, amb la diferència -òbvia- que hi ha entre un vi amb carbònic afegit i un Cava, Corpinnat o Clàssic Penedès. Són, evidentment, productes molt diferents.

Quina producció féu i a quin preu es vendrà cada llauna?

N’estem produint 100.000, a un preu d’entre 2 i 2,50 euros -tots els vins surten al mercat amb el mateix preu-. Té una certa complicació enllaunar vins amb les màximes garanties de respecte per les seves aromes i el seu sabor. Quan s’obre el vi, ha de ser organolèpticament igual que abans d’envasar-lo. I perquè així sigui hem de recobrir la llauna amb un polímer que aïlla el producte perquè no hi hagi cap migració d’aromes ni sabors. Un polímer que s’ajusta de manera diferent segons el vi que hi posem dins.

Quina vida té un vi amb llauna?

Recomanem un any, són tots vins joves.

Per acabar, on comprarem llaunes Glass?

Sortim ara a principis de març amb els dos escumosos, el vi blanc i el vi negre. I el rosat està previst pel maig. Els vins es podran comprar al sector HORECA, a diversos supermercats, a botigues de proximitat, pastisseries…

Molta sort, us seguirem de prop!

Gràcies!